Platform Duurzaam Rijnmond

Nieuws

New Business Radio interview directeur Platform Duurzaam Rijnmond

27-05-2019
Peter van der Pluijm was te gast bij New Business Radio voor een interview over: ...
Lees meer »

Platform Duurzaam Rijnmond presenteert in oktober nieuwe website.

10-05-2019
Naast het openen van het Center for Sustainable Investment & Partnerships ...
Lees meer »

Bekijk alles »

Agenda

Er zijn (nog) geen items gevonden.

Bekijk alles »

Partners

Heeft u interesse om betrokken te zijn bij het 'Platform Duurzaam Rijnmond', vraag dan hier informatie aan!

LinkedIn groep

Wil je op de hoogte blijven, meld je dan aan voor onze LinkedIn groep:

Platform Duurzaam Rijnmond

Aanmelden voor de nieuwsbrief


Volg ons op socialmedia

linkedin

Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.

Duurzaamheid gaat over de schaarste van de hulpbronnen waarmee welvaart wordt voortgebracht, zowel nu als in de toekomst. De oppervlakte van de aarde is eindig; grondstoffen kunnen op raken; en de opnamecapaciteit van de atmosfeer en onze natuurlijke omgeving kent haar grenzen.

De termen duurzaamheid en duurzame ontwikkeling komen van oorsprong uit de ecologie: het duurzaam gebruiken van visgronden of een bos betekent dat er niet méér vis of hout aan de voorraad wordt onttrokken dan er door natuurlijke aanwas vanzelf weer bij komt. Het respecteren van deze 'gebruiksruimte' betekent dat ook toekomstige generaties er gebruik van kunnen blijven maken.

Bij duurzame ontwikkeling is dus sprake van een ideaal evenwicht tussen ecologische, economische en sociale belangen. Alle ontwikkelingen die op technologisch, economisch, ecologisch, politiek of sociaal vlak bijdragen aan een gezonde aarde met welvarende bewoners en goed functionerende ecosystemen zijn duurzaam. 
[bron: nl.wikipedia.org]

Duurzaamheid in de regio Rijnmond

Wat op mondiaal gebied plaatsvindt, gebeurt uiteraard ook in onze regio. Maar duurzaamheid gaat verder dan alleen het klimaat- en grondstoffenprobleem. Duurzaamheid heeft een sterke relatie met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), en Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO). 

Duurzaamheid is ook Mens, Milieu en Maatschappij.

Als onderdeel van de Randstad behoort de regio Rijnmond tot de dichtstbevolkte gebieden van Nederland. Onze regio is zeer ondernemend. Daarbij kunt u denken aan: industrie in het Europoort gebied, toerisme in het hart en de regio van Rotterdam, de wereldhaven, een goede mix van MKB en (inter)nationale organisaties, een kenmerkende (duurzame) architectuur, vele sportfaciliteiten cq. evenementen en uitgaansmogelijkheden. Maar daarnaast ook zeker de opleidingen- woon- en zorgsectoren en het steeds belangrijker worden van het groene karakter van stadsregio Rotterdam en omliggende woon- en recreatiegebieden. Al deze organisaties hebben te maken met maatschappelijk betrokken ondernemen en duurzaamheid: Beslissingen op deze gebieden hebben gevolgen voor zowel het huidige (leef)milieu, als voor onze toekomstige generaties.